Wyciąg z bambusa – przywróć gładkość i elastyczność swojej skórze

Wyciąg z bambusa

Bambus bogaty jest w wiele składników ważnych dla organizmu, m.in. w krzemionkę, sole mineralne, taniny, aminokwasy i antyoksydanty. Kiedy firmy kosmetyczne odkryły jego szczególne właściwości, wyciąg z bambusa stał się kluczowym elementem wielu kosmetyków.

Bambus to najszybciej rosnąca roślina na świecie, niektóre jego gatunki rosną nawet 90 cm na dobę! Bambus jest trawą, jednak niewiele ma on wspólnego z delikatnymi trawami, które spotykasz na co dzień. Jego zdrewniałe łodygi są o wiele trwalsze od niejednego konaru drzewa. Wyjątkowe właściwości bambusa – czyli trwałość, moc odradzania się, a przede wszystkim bogactwo składników odżywczych, które zawiera – od lat wykorzystują mieszkańcy Azji. To właśnie tam rośnie go najwięcej. Azjaci nie tylko budują z bambusa domy i meble, ale także jedzą jego młode pędy, które są źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Zwalcza wolne rodniki

Jednym z ważniejszych składników bambusa są polifenole czyli przeciwutleniacze. To właśnie one hamują powstawanie wolnych rodników – na pewno słyszałaś o tych niebezpiecznych cząsteczkach, które niszczą komórki skóry i przyspieszają starzenie się. Dzięki polifenolom twoja skóra dłużej utrzymuje swoją jędrność, jest gładka, a także mniej narażona negatywne działanie promieni słonecznych. Wyciąg z bambusa zawiera także inny ważny składnik przeciwstarzeniowy, a mianowicie ramnozę. Działa ona na fibroblasty (komórki skóry) w ten sposób, że stymuluje je do produkcji kolagenu i elastyny – dwóch podstawowych białek skóry. Bambus zawiera także krzemionkę, która jest również potrzebna skórze do tworzenia kolagenu i elastyny. Krzemionka pomaga także utrzymać elastyczności naczyń krwionośnych, dzięki czemu wyciąg  z bambusa wykorzystywany jest również w kosmetykach do cer naczynkowych.

Walczy z trądzikiem i celulitem

Dzięki zawartości kwasu benzoesowego wyciąg  z bambusa ma właściwości przeciwzapalne, ściągające i antyseptyczne. Ze sproszkowanego ekstraktu z łodygi bambusa produkowany jest puder, który doskonale sprawdza się przy cerach trądzikowych. Matuje, ogranicza wydzielanie sebum i działa łagodząco na podrażnioną, trądzikowa skórę. Pomaga w gojeniu się istniejących krostek.

Wyciąg zawiera flawonoidy (przeciutleniacze występujące w roślinach) dlatego jest składnikiem wielu balsamów antycellulitowych. Jeśli walczysz ze skórką pomarańczową i chcesz wzmocnić działanie kremu, sięgnij po herbatę z liści bambusa. Antyoksydanty w niej zawarte dodatkowo ochronią twoją skórę przed starzeniem się. Poza tym pobudza ona metabolizm, pomaga pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Niektóre spa oferują także masaż pałeczkami bambusa, które masażysta roluje po ciele. Taki zabieg ma działanie drenujące i antycellulitowe.


KOMENTARZE

Aktualnie nikt nie dodał jeszcze komentarza, bądz pierwszy!

ZOBACZ RÓWNIEŻ

STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIES. PRZEBYWANIE NA NIEJ OZNACZA AKCEPTACJĘ POLITYKI PLIKÓW COOKIES
NIE POKAZUJ WIĘCEJ TEGO KOMUNIKATU