Niesamowite właściwości oleju arganowego

właściwości oleju arganowego

Olej z drzewa arganowego nazywany jest złotem Maroka, płynnym złotem, a także złotem Berberów. To właśnie Berberzy – rdzenni mieszkańcy Maroka, odkryli drogocenne właściwości oleju arganowego.

Berberyjki już setki lat temu doceniły właściwości oleju arganowego. Wcierają go we włosy i nacierają nim skórę twarzy oraz ciała, dzięki czemu na długo zachowują młodość. Marokanki używają go także jako kosmetyku chroniącego przed słońcem i wiatrem. Duża dawka witaminy E wzmacnia zdolność skóry do ochrony przed promieniami słonecznymi i innymi szkodliwymi czynnikami środowiska. Do dziś za tłoczenie oleju arganowego odpowiedzialne są właśnie mieszkanki Maroka, które sposób pozyskiwania tego wyjątkowego surowca przekazują sobie z pokolenia na pokolenie.

Pracochłonne tłoczenie oleju

Drzewa arganowe rosną wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. Próbowano je uprawiać w różnych częściach świata. Bezskutecznie. Tłoczenie oleju jest żmudnym i długotrwałym procesem. W pierwszym etapie produkcji kobiety rozłupują orzech i wyłuskują nasiona (w jednym orzechu są zaledwie trzy), które następnie mielą w dużych kamiennych żarnach. Ucierają je tak długo, aż powstaje z nich oleista maź, z której wyciskany jest olej. Aby wyprodukować 1 litr oleju arganowego (proces ten trwa 20 godzin!) potrzeba aż 30 kg owoców.

Olej z owoców arganii od lat jest ważnym elementem rytuału hammam. Tradycyjny marokański zabieg oczyszczający przeprowadzany jest w publicznej łaźni i składa się z czterech etapów – nawilżania ciała w łazi parowej, oczyszczania poprzez piling, oczyszczania glinką wulkaniczną, a na koniec nawilżenia skóry i masażu olejem arganowym. Rytuał hammam, który pielęgnuje ciało, ale także, jak twierdzą Marokańczycy, działa odprężająco na duszę, coraz częściej można znaleźć również w polskich spa.

Właściwości oleju

Oryginalny i certyfikowany olej z owoców arganii ma szereg właściwości pielęgnacyjnych. I dlatego jest składnikiem wielu różnych kosmetyków. Przede wszystkim działa na skórę przeciwzmarszczkowo i ochronnie. Dzięki zawartości wspomnianej witaminie E, a także kwasu ferulowego oraz karotenoidów, ma on silne właściwości antyoksydacyjne. W praktyce oznacza to, że chroni skórę przed działaniem wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się komórek. Kosmetyczne właściwości oleju arganowego są szerokie. Zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe oraz skwalen (wzmacnia on warstwę lipidową naskórka) z powodzeniem nawilża przesuszoną skórę. Olej z arganii łagodzi podrażnienia i poparzenia np. spowodowane działaniem słońca. Zmniejsza także widoczność blizn. Z powodzeniem wykorzystywany jest przez osoby cierpiące na azotopowe zapalenie skóry i alergię skórną. Przyjęło się mówić, że olejek arganowy ma właściwości przeciwtrądzikowe. Nie do końca jest to prawdą. Owszem może on złagodzić czynne krostki, lub podrażnioną kuracją przeciwtrądzikową skórę, jednak trądziku nie wyleczy. Tym bardziej, że wypryskom towarzyszy zazwyczaj skóra tłusta. Olej arganowy, choć dobrze się wchłania, nie jest najlepszym pomysłem do pielęgnacji skóry tłustej. Olej z drzewa arganowego doskonale wpływa na kondycję włosów. Jeśli masz suche końcówki wcieraj go w nie, a jeżeli twoim problemem jest osłabienie włosów, możesz go także wmasowywać w skórę głowy. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych, przyczynia się on do regeneracji mieszków włosowych.

Kulinarne zastosowanie

Olej arganowy z powodzeniem można także wykorzystywać w kuchni. Ten, który przeznaczony jest do jedzenia, pozyskiwany jest z prażonych ziaren. Wzbogaca on dietę w kwasy tłuszczowe Omega 6 i 9. Wzmacnia odporność, chroni przed chorobami układu nerwowego i układu krążenia. Najwięcej właściwości odżywczych ma kiedy je się go na zimno, np. dodając do sałatek. 

 


KOMENTARZE

  • MST Października 15, 2014 13:48
    Widać fachową wiedzę, jakby nie było doświadczenie z firmy farmaceutycznej i kosmetycznej.

  • Aniwre Października 19, 2016 19:36
    Świetne olejki, szampony i odżywki arganowe http://www.flora-cosmetics.net/creme-of-nature


ZOBACZ RÓWNIEŻ

STRONA KORZYSTA Z PLIKÓW COOKIES. PRZEBYWANIE NA NIEJ OZNACZA AKCEPTACJĘ POLITYKI PLIKÓW COOKIES
NIE POKAZUJ WIĘCEJ TEGO KOMUNIKATU